Epäonnea Paljakassa


GRT-kaksikko Mika ja Joni Gustafsson kaasuttivat viime viikonloppuna Paljakalla SMK:n eli Suomen Moottorikelkkailijat ry:n I SM-enduron, joka ajettiin kolmen EK:n kisana.
Mika ajoi vaikeuksien kautta maaliin Masters-sarjassa sijalle 14, mutta Joni joutui keskeyttämään Pro-luokassa toisella EK:lla.

- Ensimmäinen erikoiskoe sujui ongelmitta, mutta toisella ek:lla tuli nestevuoto jäähdytysjärjestelmään ja se aiheutti sitten totaalisen konerikon ja kisa päättyi keskeytykseen, Joni totesi.
Heti alkuviikosta Joni sai alleen kuitenkin uuden menopelin kun Arctic Catin endurokelkka Snow Pro 600 cross country vuosimallia 2013 saapui Varkauteen.

- Joni ajaa uudella kelkalla jo heti 2. helmikuuta Sonkajärvellä SMK:n sprintin osakilpailun, Mika "Kusti" Gustafsson kertoo, vaikka kelkkaa ei ole ennen neitsytkilpailua juuri päästy testaamaan.

- No onhan sillä 40 kilometrin sisäänajo juuri ehditty ajamaan, Joni tokaisi ennen Sonkajärven ja Siikalatvan SM-sprintin avausosakilpailuja.

SMK:n SM-sprintti ajetaan neljän osakilpailun sarjana ja Sonkajärven sekä Siikalatvan lisäksi sarjassa ajetaan Kiteen SM-osakilpailut 16.-17. helmikuuta.
Mika itse puolestaan ajoi Paljakalla jälleen maaliin SMK:n SM-endurokisan vaikeuksien kautta.
Paljakalla kelkkailijoilla oli edessään haastava kisa, johon oman lisämausteensa toi kelkkailijoiden silmiin rätkinyt alijäähtynyt vesi. Moni mk-kuski ajoikin kisan ilman ajolaseja, mutta sai sen johdosta silmätulehduksen.

- Vielä eka ek sujui ongelmitta ja ihan asiallisesti, mutta jo toisella ek:lla alkoi tulla outoja läpilyöntejä ja sakkausta telastosta. Jouduin himmaamaan ajoa kun telaston takapukin vaimennin petti. Sisulla toin kuitenkin kelkan maaliin röykytyksen jälkeenkin, heti kisan jälkeen kuumepotilaaksi ja sairaspetiin myös kovien lihassärkyjen johdosta joutunut Mika tuumi Paljakan kisaa, jonka haasteelliseksi tekivät myös äärimmäisen lyhyet huoltotauot erikoiskokeiden välissä.

GRT-kaksikon mielessä väijyy jo myös kaksi tärkeää maaliskuun kisaa, sillä ohjelmassa on Messilän Kelkkakunkku ja matka viime talven tapaan Siperian Salekhardiin, jossa ajetaan yksi maailman kovatasoisimmista endurokisoista tällä kaudella.
- Kisan palkintopotti on kovaa luokkaa, sillä ykköselle on luvassa 800 000 ruplaa eli noin 20 000 euroa, kakkoselle 10 000 euroa ja kolmosellekin vielä 5000 euroa, "Kusti" tuumii.

Venäjällä ajetaan neljän ek:n kisa, jonka yhteispituus on 240 kilometriä.
- Kävimme jo viime talvena hakemassa sieltä kokemusta ja matka oli ikimuistoinen, mutta nyt Siperian kisaan tulee mukaan suomalais- ja venäläisajajien lisäksi kuskeja myös Kanadasta ja Yhdysvalloista ja kisa televisioidaan esimerkiksi Venäjän toiseksi suurimmalle RTR-kanavalle, jota katsoo noin sata miljoonaa katsojaa, "Kusti" kertoo tulevasta pr-reissusta.

GRT-kaksikon kujeita voi katsella myös Jenkeissä, sillä USA:n suurin ja suosituin kelkkaohjelma Sleadhead24 tekee Siperian kisasta oman tv-ohjelman ja web-lähetyksen.

 

Kisakalenteri


GRT netissä