Joni ambulanssikyydillä takaisin Kurun sprintistä


GRT-kuski Joni Gustafssonilla oli dramaattinen reissu Kurun kansalliseen mk-sprint kisaan viime lauantaina.
- Tarkoitus oli ajaa testikisa kahden viikon kuluttua Kiteellä alkavaa SM-sprinttiä varten, Joni kertoo.
Kurussa Pro-luokassa oli mukana 10 kuskia ja luokassa kaasutettiin kolme kierrosta. Joni ajoi heti  1. kierroksella kärjen vauhtia ja sijoittui ajallaan 6.34.10 kakkoseksi vajaat kaksi sekuntia Feetu Koskisen (6.32.44) perässä.
- Eka kierros ei ollut aivan täydellinen, sillä ajoin kahdesti ulos. Jäin silti kärjestä vain kaksi sekuntia ja se antoi positiivisen fiiliksen toiselle kiekalle.
Toisella kierroksella Joni ajoikin ylivoimaisen pohja-ajan 6.46.49, josta kakkonen Koskinen (6.58.33) jäi yli 11 sekuntia. Muut Pro-luokan kuskit ajoivat kierroksensa yli seitsemään minuuttiin.
- Hyvä toinen kierros toi lisää hyvää ajofiilistä ja lähdin täysillä on-off -periaatteella matkaan myös kolmannelle lenkille. Sainkin heti lähdöstä hyvän ajorytmin päälle ja sain laskea hana pohjassa. Sitten yhtäkkiä tuli oho-tilanne enkä ehtinyt kissaa sanoa, kun makasin ohjan pohjalla keskellä rataa, Joni muistelee Kurun kisaa.
Hän iski kaatumisessa pahasti vasenta jalkaansa.
- Kun yritin nousta pois takaa tulevien tieltä jalka ei pitänyt, joten jouduin rahaamaan itseni radan sivuun käsiä käyttäen. Onneksi ryynääminen tuli tutuksi viime talvena armeijasta, Joni muisteli Kurun kisaa.
Jonin kelkka lähti kiertymään kesken ajon ja tuli alas noin 60 kilometrin vauhdissa 90-asteen kulmassa.
- Jalka jäi kiinni kelkkaan ja pyöräytin siinä polveani. Ennenkuin putosin kelkan kyydistä rysäytin vielä pari vuotta sitten leikattua vastenta reittä, Joni tuumii tällistään.
Hänet vietiin tyhjiöpatjalla ambulanssiin ja ensin suunnaksi otettiin Tampereen TYKS, mutta Hämeen ulkopuolisia TYKS:iin ei oteta ellei uhrilla todeta hengenvaaraa.
- Ajeltiin siinä sitten ambulanssilla 300 kilsaa Varkauden aluesairaalaan ja sain matkalla kipulääkitystä. Jalka kuvattiin Varkaudessa eikä kuvien perusteella havaittu murtumaa. Onneksi hyvät suojat pelastivat. Ilman suojia tuskin kävelisin enää koskaan, Joni kiittelee.
Hän arvioi pitävänsä ainakin reilun viikon kilpailutauon, mutta mieli palaa ainakin Kiteen SM-sprinttiin vaikka Lahden Kelkkakunkku jäisikin väliin.
- Katsotaan nyt, miten jalan toipuminen edistyy. Tämä ei ollut kuitenkaan urani pahin tälli. Vielä pahempi sattui lähes tasan kaksi vuotta sitten 8. helmikuuta 2009, jolloin vasen reisiluu murtui. Helmikuun eka viikonloppu ei taida olla paras ajankohta minulle, Joni arvelee.
Tällä hetkellä keppien kanssa kävelevän Jonin mukaan polven nivelsiteet ovat todennäköisesti venähtäneet ja reiden lihakset ovat mustelmilla.
- Valitettavasti tämä kuuluu osana moottoriurheilun ja varsinkin -kelkkailun luonteeseen, isä-Kusti Mika Gustafsson sanoo.

 

Kisakalenteri


GRT netissä