Joni puolustaa voittoa Siperiassa


 
GRT-tiimi suuntaa viikonlopuksi jälleen Siperiaan, kun Yamal Nenetsian hallintoalueen Salekhardissa ajetaan jälleen kovatasoinen kansainvälinen mk-enduromaraton sekä  vietetään  jenetsien kansanjuhlaa.
 
GRT-kuskeista Joni Gustafsson voitti viime vuonna Siperian kelkkamaratonin Supersport-luokan ja palasi Suomeen 800 000 ruplaa rikkaampana. Joni puolstaa siis viime vuotista voittoaan, mutta arvelee tämän vuoden kisan voitosta kehkeytyvän kovempi kisa kuin vuosi sitten, onhan hän päässyt vähälumisen talven takia ajamaan normaalia vähemmän harjoitus- ja kilpailukilometrejä.
 
- Täytyy muistaa, että Jonin voitto vuosi sitten typistetyllä 120 km:n mittaisella maratonilla tuli vain puolen minuutin marginaalilla venäläiskuskiin. Tänä talvena ajamme lisäksi järjestäjien kelkoilla, joka asettaa kisan oman haasteensa ja lisää vaativuutta Siperian tundrilla, Mika Gustafsson kertoo. Mika Gustafsson puolestaan on ollut kehittämässä Salekhardin kansainvälistä tapahtumaa, jonka järjestäminen oli eräässä vaiheessa ukrainan  kriisistä johtuen jo vaakalaudalla.
 
- Alunperin meiltä Suomesta oli määrä lähteä isompikin joukko kisakuskeja, mutta tällä kertaa lähdemme Siperiaan viiden kuskin voimin, muun muassa tapahtuman luokkajakoa kehittänyt "Kusti" tuumii. Vielä viime talvena Siperiassa kaasutettiin vain ammattikuskeille tarkoitettu Supersport- ja työkelkkaluokat (Yamalkan-wt), mutta "Kustin" ehdotuksesta tämän talven kisaan on lisätty kaksi uutta luokkaa.
 
- Tänä talvena ajetaan myös harrastajaluokka (Yamalkan Sport) sekä veteraaniluokka 43-vuotta täyttäneille ja vanhemmille. Jokaisen luokan voittaja palkitaan vähintään 100 000 ruplalla, torstaina 27. maaliskuuta kohti Siperiaa lähtevä "Kusti" tuumii. Joni ja Mika Gustafssonin lisäksi GRT-tiimi koostuu tällä kertaa varkautelaiskuski Tom Putkosesta ja helsinkiläisestä Avo Jarista. Matkaan lähtee myös vuoden 2012 pääluokan endurokisan voittanut Erkki Venäläinen Siilinjärveltä.
 
- GRT-tiimissä on mukana lisäksi neljä mekaanikkoa joista tulkkina toimii  Jaanus Kirppu sekä matkan avustajana  Tohmajärven matkakeskuksen edustaja. Viikonlopun kisan ohella asialistalla on myös alueen matkailun kehittäminen paikallisten kanssa, sillä ideoimme muun muassa kalastusmatkailua ja mönkijäsafareita Salekhardiin, jossa meitä odottaa uusi Siperian seikkailu. Itse 240 km:n mittainen mk-maraton ajetaan lauantaiaamuna paikallista aikaa kello 10 (Suomen aikaa klo 6.00) ja tapahtumasta saa lisätietoa ja voi katsoa suoraa lähetystä  osoitteessa www.yamalkan.ru
 

 

Kisakalenteri


GRT netissä