Jonista Siperian ruplakuningas


 

GRT-kaksikko Joni ja Mika Gustafsson saivat tänäkin talvena kutsun Salekhardiin Siperiaan kansainväliseen moottorikelkkamaratoniin, joka päättyi Jonin osalta täyspottiin.
Joni palasi pitkältä Siperian matkalta 800 000 ruplaa rikkaampana, sillä hän voitti kansainvälsen mk-endurokisan.
- Kun maksoimme verot palkintorahoista, jäi reissusta silti mukavasti euroja kotiintuomisina, itse Sport-luokassa kahdeksanneksi kaasuttanut Mika Gustafsson kertoi.
Sport-luokka ajettiin 42 kuskin kutsukilpailuna ja mukana oli 12 suomalaiskuljettajan ja venäläisten lisäksi myös mk-kuskeja Yhdysvalloista ja Pohjoismaista.
- Vähän arvellutti kun saavuimme perjantaina kisapaikalle ja katsoimme pakkasmittarin lukemia, jotka näyttivät 38 astetta. Kisapäivänä pakkanen laski -25 asteeseen, mutta keliolosuhteet koviksi teki navakka pohjoistuuli.
Kisajärjestäjien aikomus oli alunperin ajaa 240 kilometrin mittainen endurokisa, mutta sitä jouduttiin hankalien olosuhteiden takia lyhentämään kahdeksi 60 kilometrin ek:ksi eli 120 kilometrin kilpailuksi.
- Tundramaastoon tehty rata noudatteli suomalaista enduro-rataa. Kuskit pääsivät tällä kertaa oikeuksiinsa eivät kelkat, jälleen kerran useammankin televisioyhtiön haastatteluissa viihtyneet Joni ja Mika Gustafsson kertoivat ja samalla tekivät Venäjällä hyvää peeärrää Arctic Cat -kelkkamerkille.
- Tapasimme paikan päällä Sumecon Venäjän toimitusjohtajan Stefan Niemisen, joka oli tottakai menestyksestä mielissään, itsekin 20 000 ruplaa kahdeksannesta sijasta kuitannut "Kusti" tuumi.
 
23-vuotias Joni puolestaan kertoi Siperian matkan olleen vaivan väärti.
- Kalustomme kisapaikalle lähti Joensuusta rekalla ja me matkasimme ensin Lappeenrantaan, josta bussi kyyditsi meidät Pietariin ja sieltä lensimme paikan päälle Salekhardiin, jossa vastaanotto oli jälleen komea, paikallisiin mk-piireihin hyvät yhteydet luonut Joni Gustafsson tuumi.
Mika Gustafsson sopikin Siperiassa, että hän on mukana suunnittelemassa ensi talven kisaa, joka muuttuu Siperiassa Kelkkakunkku-tyyppiseksi.
- Sovittiin, että olen mukana suunnittelemassa sinne sprintti- ja crossiradan nyt jo olemassaolevan enduroradan oheen. Samalla Siperian kisa muuttuu kaksipäiväiseksi. Heidän tavoitteenaan on tehdä Salekhardin kisasta maailman kovatasoisin mk-kelkkakisa vuonna 2014, Mika Gustafsson toteaa.

 

Kisakalenteri


GRT netissä