Vuoden turvallisin päivä 5. toukokuuta


Varkauden varaosapisteen piha-alue ja ABC-aseman parkkipaikat Käpykankaalla täyttyvät liikenneturvallisuusteeman ympärille kootuista sidosryhmistä eli alan järjestöistä ja yrityksistä.
? Tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa ja se paisuu vuosi vuodelta kuin pullataikina. Odotamme 3000päistä yleisöä. Tämä on varmasti yksi suurimmista ulkoilmatapahtumista tänä keväänä koko Savossa ja Itä-Suomessa, uskoo tapahtuman järjestelyissä vahvasti oleva Jyrki Haapala, joka myös juontaa tapahtuman.
Vuoden turvallisinta päivää ovat rakentamassa Varkauden varaosapisteen, ABC:n ja poliisin lisäksi muun muassa liikkuva poliisi, Moottoriliitto, Liikenneturva, Autoliitto ja varkautelaiset autoliikkeet.
? Yhteydenottoja eri tahoilta tulee jatkuvasti, päästäänkö päivään mukaan. Koska yleisöä odotetaan tapahtumaan niinkin paljon, olemme järjestäneet autojen paikoitusalueet Hasintielle, jossa saa tietoa myös renkaista. Toinen paikoitusalue tulee Lehtoniemen koululle, koska itse alue täyttyy näytteilleasettajista, järjestelyissä mukana oleva Mika Gustafsson sanoo.
Bussikyydityksiä vuoden turvallisimpaan päivään järjestetään jopa Kuopiosta saakka.
 
Vuoden turvallisin päivä -tapahtuma on Gustafssonin ja Haapalan mukaan koko perheen tapahtuma.
- Tässä tapahtumassa koko perhe saa sellaisen turvallisuustietopaketin, ettei vastaavaa näiltä preerioilta löydy. Liikenneturvallisuuden lisäksi tietoa jaetaan myös kodin turvallisuuteen liittyvistä asioista. Korkeintaan Helsingissä tai pääkaupunkiseudulla saattaa olla jotakin vastaavankokoista tapahtumaa tarjolla. Esillä ovat kaikki tieliikenteessä tarvittavat turvavarusteet autoilusta polkupyöräilyyn, jalankulkuun ja jopa veneilyyn, Haapala korostaa.
Autoliiton Varkauden osasto järjestää esimerkiksi lapsille oman liikenneradan.
- Lapsille on tarjolla oma rata, johon on rakennettu omat liikennevalot ja liikennemerkit. Lapsille on myös muuta omaa ohjelmaa kuten pomppulinnaa, piirustuskilpailua ja poniajelua, ja paikan päälle ovat tulossa myös yksityiset perhepäivähoitajat ja Varkauden Tarmon taitoluistelijat hoitamaan lapsiparkkia.
 
Päivän ohjelmassa on myös kolme luentoa kello 10?15. Autoliiton lääkäri luennoi päävammojen syntymisestä ja ehkäisemisestä ja Autorengasliiton edustajat kertovat renkaiden kunnon merkityksestä liikenneturvallisuuteen. Autoliiton edustajat puolestaan kertovat ajankohtaista asiaa autoverotuksesta. Samalla Autoliitto kampanjoi ja rekrytoi uusia jäseniä.
- Harva tietää, että Autoliitossa on jo 111000 jäsentä ja Varkauden osastoonkin kuuluu jo 800 jäsentä. Tavoite on kasvattaa jäsenmäärää tänä vuonna 80?100 uudella jäsenellä. Autoliiton jäsenet saavat huomattavia jäsenetuja, Autoliiton Varkauden osaston hallitukseen kuuluva Haapala huomauttaa.
- Paikalle Varkauteen saadaan myös Team Ahman alkuperäinen Saab, lupaa puolestaan Autoliiton tiepalvelumies Vesa Räisänen.
 
Myös moottoripyöräilijät saapuvat paikalle.
- Mp-miehillä on oma kokoontumisajonsa tänne. Suurin onnettomuusriski moottoripyöräkolareissa tulee rintakehän alueelle. Rintapanssarilla olisi estettävissä moni vakava vamma ja jopa kuolema. Moottoripyöräilijöiden turvavälineet ovat täällä vahvasti ja kattavasti esillä, Haapala ja Gustafsson kertovat.
Autoilijoille on tarjolla paikan päällä myös katsastusliikkeen nonstoppina tarjoama autojen keväinen veloitukseton pikatarkastus. Myös iskunvaimentimia testataan ja paikalle saapuu pyörimään myös poliisin turvavyöauto.
Lentokerho tuo paikan päälle puolestaan purjelentokalustoa ja lentosimulaattorin, joten Käpykankaalla on paljon nähtävää ja koettavaa.

 

Kisakalenteri


GRT netissä